Американски генерал: Путин е най-могъщият световен лидер

Владимир Путин е най-могъщият световен лидер, заяви американският генерал в оставка и военен анализатор Джек Кин по телевизия Fox News, цитиран от РИА Новости.

Кин описва руският президент като „възможно най-могъщия и най-уважаван” световен лидер, който освен това е много популярен и в страната си.

Отговаряйки на въпроса на журналист от Fox News дали страните от G7 „да дадат отпор” на Русия, Кин заявил, че и Европа, и САЩ са „безпомощни” пред Русия. На свой ред Путин прекрасно знае за слабостите на НАТО и ще се възползва от тях, подчертава американският генерал.

Кин се присъединява към западните експерти, обвиняващи Путин в „анексия на Крим” и участие в бойните действия в Украйна. Москва нееднократно вече опроверга подобни твърдения и обвинения.

Американският генерал добавя, че Западът е длъжен да отговори на действията на Русия по два пътя: да изпрати в Украйна смъртоносно оръжие и да предислоцира повече войски от НАТО в страните от Балтика, обаче това не ставало.”Това са важни неща, но ние не ги правим” – заявил той.

Самият Владимир Путин в свое скорошно интервю за италианския вестник Corriere della Sera заяви, че само болен човек може да си представи, че Русия ще нападне страни от НАТО. Освен това руският президент отбеляза, че всички действия на Русия са само отговор на заплахите, възникващи спрямо нея, при това отговорът е в ограничен обем и мащаб.