Американски ветеран: Турция и Саудитска Арабия строят истинската ”Ислямска държава”

Турция вече е започнала война в Близкия изток, твърди американският ветеран и бивш пехотинец Гордън Дъф, визирайки инвазията в Ирак и бомбардировките в Сирия, пише Sputnik News, цитиран от fbr.bg.

През последните няколко години Турция и Саудитска Арабия работят над създаването на „нова уахабитска империя“ в Близкия изток и отвъд. Те се опитват да постигнат целите си, подпомагайки ислямски екстремисти, „Мюсюлмански братя” и клонове на „Ал Каида”.

„Турция и Саудитска Арабия искат да съградят нова уахабитска империя, една истинска ‚ислямска държава‘, но не тази на марионетките от ‚Даеш‘, а такава с близо милион войници и над три хиляди бойни самолети и ядрени оръжия“, твърди американският ветеран и редактор на „Ветеранс тудей“ – Гордън Дъф.

Той е на мнение, че ако Анкара и Рияд надделеят, регионът ще бъде превърнат в халифат, а националните държави в Близкия изток и кюрдското малцинство ще страдат.

Докато западните лидери пресмятат плюсовете и минусите на наземна военна операция в региона, Турция вече е започнала война, подчертава Дъф:

„Война вече има. Турция нападна Сирия и бомбардира кюрдите, а не т. нар. „бунтовници“ от Кюрдската работническа партия. Турция нападна и Ирак, изпращайки 1500 войници да пазят Мосул – крепостта на „Ислямска държава”. Турция продължава да заплашва Гърция с нарушения на въздушното ѝ пространство и се готви за война с Иран и етническо прочистване на кюрдите“.

Нещо повече, Турция прояви явна агресия спрямо Русия, сваляйки неин самолет в сирийско въздушно пространство.

Казано накратко, Ердоган раздухва огъня на войната в и без това потъпкания от конфликти регион.

Освен това пипалата на Анкара се простират и в Европа – правителството на Ердоган не проявява никакви скрупули в опитите си да изнудва Брюксел на фона на бушуващата бежанска криза.

„Ердоган потъпка Меркел, а заедно с това и популярността ѝ“, отбелязва Дъф.

Нещо повече – турските въоръжени сили са струпали над 18 000 войници по границата със Сирия, а контингент от 250 000 е готов да навлезе в Сирия и Ирак през следващите 30 дни, твърди още ветеранът.

Докато Турция има готовност да нахлуе в държавите от север, Саудитска Арабия е готова за същото, но от юг.

Означава ли това, че Сирия и Ирак ще паднат жертва на Анкара и Рияд? По-скоро не, предвид руско-сирийския напредък.

Макар турската артилерия да обстрелва Азаз, Сирийските демократични сили продължават да напредват към града.

„Турция продължава с масираните артилерийски удари по позиции на Сирийските демократични сили. Селата Меремин и Миних, край Азаз и Африн, продължават да бъдат обстрелвани. Цивилното население страда“, разказва в интервю за „Спутник“ Фират Селил – командир на кюрдските отряди за самоотбрана в региона.