Амбициозните планове на Русия в Арктика

Бил ли е отровен Йоан ІV?

Както е известно, на шелфа на руския сектор на Арктика са открити големи въглеводородни находища. Един от арктическите проекти Русия вече реализира: в Печорско море „Газпром“ добива нефт. През близките 20 години компанията ще вложи в Арктическия шелф $400 милиарда.

Експерти отбелязват важността на арктическите запаси, но не са за подминаване и рисковете, които са неизбежни при овладяването на арктическите недра. Следва да се има предвид и себестойността на добива тук. Например, докато себестойността на „най-лекия“ нефт от Саудитска Арабия е под $4 за един барел, то на арктическия шелф тя е $30.
От тук са и огромните суми за финансиране на проектите. Въпреки това, привличането на инвестиции не съставлява голям проблем, особено ако се говори за такава компания, като Роснефт, казва икономистът Олег Матвейчев:
– Роснефт е най-голямата световна компания, осигурена с всички възможни гаранции и финансови активи. За нея винаги се намират парични ресурси. Всички банки конкурират помежду си, има и арабски банки, които с удоволствие предоставят кредити, има и китайски банки. Според мен, онези, които поискат да финансират арктическите проекти, ще се наредят на опашка.
Роснефт има големи планове в арктическите проекти, тя планира да ги реализира съвместно с американската ExxonMobil. Преди всичко става дума за нефтените находища в Карско море. Тези проекти ще бъдат реализирани въпреки неблагоприятните условия – ниска средногодишна температура, полярна нощ, морски лед. За Арктика се създават платформи с особена форма и мощна защита, способна да издържа всички капризи на времето, каза заместник директорът на руския Арктически и Антарктически научно-изследователски институт Александър Данилов. Оценявайки запасите на шелфа, експертите не сочат точни цифри, защото още предстои да се обосновават. Но съгласно предварителни данни, че овладяването на Арктика може да се окаже доста изгодно, казва Александър Данилов:
– Арктика още не е изучена до край. Но това, което вече е известно, говори за сериозни запаси нефт на арктическия шелф. Те са огромни. Навремето покойният изтъкнат руски геолог Игор Грамберг беше казвал, че Северният Ледовит океан е цял нефтогазов басейн. Новите данни само потвърждават неговото мнение.
Пазарите за пласмент на арктическите въглеводороди вече са определени. Най-перспективни са Азия и Европа. Маршрутът за транзит е руският Северен морски път, който съществено съкращава времето и издръжките.