Альона Кочкина: “Конфликтът между Десен сектор и Киев е за отклоняване на вниманието”

Альона Кочкина: “Конфликтът между Десен сектор и Киев е за отклоняване на вниманието”

Публикувано от:

Альона Кочкина е родена в Челябинск, Русия, завършила е атомна енергетика, дългогодишен журналист, редактор на програми, автор и режисер на документален филм („Дългия път до дома”, за афганци), автор на документалната книга „Кримски гамбит”, сътрудничи с много от  руските големи канали като Първи канал, Лайф нюз, НТВ, Русия 24 като специален (военен) кореспондент. Наградена е с медал „За мъжество и хуманизъм”. Главен редактор на вестника на Народния съвет на ДНР и ЛНР „Мирен Донбас” в град Донецк.

–  Кажете каква е обстановката в Донецк? Има нови обстрели в крайните райони, евакуация, нов бой за летището, загинали мирни жители. Киев направи ли пауза в провокациите и какви са очакванията?

А.К. – За съжаление, мога да констатирам факта, че вече цяла седмица обстрелите на Донецк, Горловка, крайните квартали на Донецк се увеличиха. В настоящия момент ВСУ (въоръжените сили на Украйна), ето сега ние с вас разговаряме, а ВСУ в момента обстрелва покрайнините на Горловка. Горловка според мен, там скоро от нея и живо място няма да остане. В 4 ч. сутринта украинските артилеристи удариха по психо-неврологичния интернат, излиза че по предварителни данни те са водили обстрел от района на Красногоровка. В настоящия момент и през цялото време в този интернат се намират 335 пациента – това са хора, които са там постоянно на лечение. И буквално също наскоро беше проведен масиран артилерийски обстрел на селището Спартак. При това обстрелът се водеше не само от миномети, но и от танкове и казват, че е използвано стрелково оръжие в този район, недалеч от Донецк имаше сражение. Изобщо, през последните денонощия т.нар. примирие, Минското, се нарушаваше повече от 40 пъти. А на 10 юли 2015 г. в 21,45 ч. имаше попадение в района на жп гарата на Донецк. За щастие, тази ракета не се взриви, но по съобщение на Министерството на отбраната е пусната главната част на ЗРК (зенитно-ракетен комплекс) ТОР. Ако тя се беше взривила, това на практика е тежка артилерия, то в Донецк щеше да има страшно много разрушения. Буквално свежа новина, че представителите на контактната група от минските споразумения на ДНР и ЛНР вече са поискали от киевската страна да прекрати обстрела, защото в настоящия момент излиза, че Минските споразумения са вече на ръба на взривяването. И честно искам да кажа, че през нощта вече не може да се спи. Това е като състояние дежа вю от 2014 г. и зимата на 2015 г., това сега идва отново, за съжаление. Тоест, в центъра, когато започва обстрел на Донецк, стрелят от тежка артилерия, в центъра на града на колите им се включва сигнализацията и къщите играят, люлеят се. Това са къщи, които са в центъра на Донецк, в покрайнините – също.

– Как бихте коментирали конфликта между екстремистите от Десен сектор и Киев, който набира сила в Западна Украйна? Може ли да допуснем, че тях ги използват като инструмент срещу Киев, заради неизпълнени задачи или те вече изцяло не са под контрола на Киев? Каква е вашата оценка и прогнозата ви?

А.К.: – Като си припомняме събитията от 2014 г., когато започваше Евромайдана, аз бях в Киев, искам да кажа, че от самото начало представителите на Десен сектор, те бяха самостоятелни играчи. Разбира се, че тях ги използват. Използват ги западните им покровители. В настоящия момент започнаха масирани обстрели на ДНР и ЛНР. Но тази информация някак си не се забелязва, на фона на това, което от два дни се случва в Мукачево, Западна Украйна. Тоест, аз имам усещането, че тази постановъчна касапница в Мукачево, в която участват бойци от Десен сектор, които по уверение на Министерството на отбраната, са изтеглили подразделенията си от линията за разграничение на военните действия в Донбас. Тях ги използват като параван. Нека да видим украинските новини за 12 и 13-ти юли 2015 г. На 12 юли в Молдова започнаха военни учения на НАТО. Това е Приднестровието. Но затова сега, на фона на Мукачевските събития, на това как Десен сектор разклаща Киев и други градове в Украйна, а той ги разклаща, слагат блок-постове, и в неделя, по информация на наши приятели от Киев е планиран голям митинг-събор на Десен сектор. И в този момент, на 12 юли т.г. в Молдова започва военно учение на НАТО. 800 военни от Молдова, САЩ и Полша, Грузия, Румъния, в град Белци. Основната задача, както се съобщава в сайта на представителството на НАТО , това е провеждане на съвместимостта и типа оръжие и обмяна на опит, при това американските артилеристи ще обучават молдовските да използват минометни въоръжения от калибър 120 – 60 мм. Както знаем, 120 мм – това е въоръжението, което масирано се използваше от началото на т.нар. Антитерористична операция тук, у нас, в Донбас. И успоредно на 13 юли 2015 г. ракетен есминец на САЩ влезе в пристанището на Рига. И това отново се поднася като укрепване и осигуряване на мира и стабилността в Балтийския регион. А доколкото ние помним, на 6 юли т.г. такъв ракетен есминец навлезе в Черно море, т.е. излиза, че се получава такава шоу-картина, а в този момент към границите на Русия, към границите на Донбас, към границите на Приднестровието, НАТО придвижва сили. Моето лично мнение е, че на днешния ден Мукачево, мукачевските събития, това е отработване от страна на Десен сектор, по решение на американските покровители, които се готвят за военни действия.

– Да, благодаря ви. Да се върнем още веднъж към въпроса за сътрудничеството, сътрудничи ли си Донецката република с представители от Европа и в какво се изразява това сътрудничество?

А.К.: – Много ни радва фактът, че през последно време много активно тук идват европейски и наши журналисти, представители на политически партии от Европа, които не са съгласни с курса, взет от страните на ЕС. И те много подробно отразяват събитията тук. Те също така плътно работят и с представители на различни организации, които са създадени на територията на ДНР. Това, което вече беше разказано днес в ефира от външния министър, е провеждането на форум, на който присъстваха около 20 организации от различни вероизповедания и различни националности. Искам да кажа, че това, че ние с вас си сътрудничим, това, че вие ни изпращате видеоматериали за митингите, които се провеждат у вас, ние ги публикуваме на сайта на външното министерство, повярвайте, за нас това е много важно и значимо, защото хората виждат друга информация, която не стига до тях, по други канали. Смятам, че и занапред Европа ще сътрудничи още повече с ДНР и ЛНР, защото още от сега, като виждат примера на събитията в Мукачево, и това, което ще става в Украйна, тя вече разбира какъв дракон те са направили и как този дракон ще тръгне срещу тях. Словакия вече обяви, че на границата с Украйна е въведен извънреден режим, т.е. те вече се страхуват, че тези националисти няма да се спрат на своя територия, а ще тръгнат да разклащат (да дестабилизират) Европа, но вече с оръжие.

– Има ли разминаване на оценките, които се дават за случващото се в Донбас от страна на европейските лидери и от страна на народите в Европа?

А.К.: – Аз още сега виждам, че мненията на ръководството в европейските страни абсолютно не съвпада с мнението на народа, който живее на една или друга територия в Европа. Този факт радва извънредно, той ни радва в такъв план, че Европа все пак излиза от зимен сън, тя се събужда и тя вече ясно разбира, че фашизма, който на времето с всеобщи усилия беше унищожен, през 40-те години, за съжаление, той беше отгледан, възроди се и с него трябва да се борим с общи усилия.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=luitaTYZXHc[/embedyt]

Източник: https://www.ataka.tv/