Аксьонов: Получената преди 25 години автономия позволи на Крим да се бори с украинизацията

Автономията на република Крим, възстановена на първия в СССР референдум на 20 януари 1991 г., й позволи в бъдеще ефективно де се бори с налаганата украинизация. Това заяви ръководителят на републиката в сряда, когато се навършват 25 години от получаването на автономията на полуострова, предаде ТАСС.

„Преди четвърт век милион и половина кримчани – 93 % – гласуваха за възстановяването на Кримската автономия в състава на съюзната държава. Това бе първият референдум в пространството на още единната тогава държава. Той заложи политическите и правните основи на развитие на република Крим. Автономията получи висока степен на легитимност, – каза Аксьонов на мероприятие, организирано в чест на Деня на републиката. – Автономният статут позволи да бъде запазен мирът и съгласието в Крим и да се противопостави на агресивната украинизиция, да остане в пространството на руския свят“.

Според Аксьонов, референдумът през 1991 г. е „засял в кримската почва семената на Кримската пролет (събитията от март 2014 г., преминаването на Крим в състава на РФ – бел. ТАСС)“. „Това бе първата ни стъпка по дългия път към дома – в Русия. Той завърши с историческия референдум на 16 март 2014 г., на който за присъединяването с историческата родина гласуваха почти 97 % от жителите на Крим“, каза Аксьонов.

Днес в редица градове в Крим ще се проведат тържествени митинги и шествия по случай Деня на републиката.