Ако Украйна въведе визи, Русия ще реагира симетрично

Предложението на украинския премиер да бъде въведен визов режим по отношение на Русия още повече ще влоши отношенията между двете страни. Ако това бъде реализирано, реакцията от страна на Руската федерация ще бъде симетрична. Това заяви ръководителят на комитета на Държавната дума Леонид Слуцки, предаде РИА Новости.

По-рано украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че в случай на необходимост, Украйна е готова да въведе визов режим по отношение на РФ, като поясни, че в момента Украйна провежда достатъчен контрол над официалните пропускателни пунктове на украинско-руската граница. Основната задача за украинските власти сега е „реализацията на проекта за укрепване на границата „Стена”“, който е бил обсъждан още през март тази година, отбелязва още Яценюк.

„Заявленията за въвеждането на визи за Русия по инициатива на киевските власти са в унисон с предложението за изграждането на границата на стена, подобна на китайската, която украинските власти наричат европейска ос. Това още повече разрушава отношенията между нашите страни и подчертава желанието им да се избавят от всичко руско”, заяви Слуцки пред журналисти.

Депутатът подчерта, че в този подход няма нищо конструктивно. „В случай, че Киев въведе визи, разбира се, че нашата реакция ще бъде симетрична”, поясни Слуцки.

„Също така, ние не бива да издигаме изкуствена бариера между нашите народи. Нашите граждани имат много роднини и приятели. Ние не бива да прекратяваме културния и хуманитарен обмен на всички равнища”, заяви депутатът.

Според Слуцки, дори ако Русия въведе визи, то за много украински граждани те ще бъдат смекчени, колкото и да е сложна реализацията на подобен режим.

„В противен случай, ние ще бъдем въвлечени, както вече се опитват да сторят нашите „стратегически приятели” от Вашингтон, в процес на оттегляне не само от политическата плоскост, но и международната като цяло. А това от цивилизована гледна точка и реализацията на задачата за запазването на руския свят е напълно недопустимо”, каза още депутатът.