АЕЦ „Козлодуй” няма алтернатива

Специалисти от руския атомен отрасъл са готови да помогнат на българските си партньори да удължат два пъти, т.е. до 60 години, срока на експлоатация на 5-и енергоблок на единствената действаща в България АЕЦ „Козлодуй”. Договорът за услугите беше подписан между консорциума, в който влизат руските компании „Концерн Росенергоатом”, управляваща всички АЕЦ в Русия, и „Русатом сервис” и френската компания «Electricite de France».

Проектът трябва да се реализира в максимално кратки срокове. Към момента „Росенергоатом” заедно с французите участват в подготовката на 5-и и 6-и енергоблокове на АЕЦ-а за удължаване срока на експлоатация, който изтича съответно през 2017 г. и 2021 г.

За плановете на България да удължат работата на реакторите до 60 години бе съобщено в началото на тази година. „Козлодуй” е единствената АЕЦ и България няма на какво повече да разчита, – казва българският политик Таско Ерменков:

По мнението на специалиста друга алтернатива, освен «Козлодуй», за самата България наоколо няма. Тя е жизнено необходима за страната, за нейната икономика и за сигурността на енегрийните доставки. На всяка цена срокът на действието на реакторите трябва да бъде удължен, защото само по този начин ние можем да осигурим една стабилна и социално поносима базова мощност. Правителството е задължено да осигури работите финансово. И то по най-прозрачен начин. Друг изход няма.

Французите са участвовали при разглеждането на проекта за „Белене”. Тяхното присътствие не е свързано с мониторинга. Това е чисто технически момент, свързан с електрониката и управлението. Не бива да правим паралел с „Южен поток”, тъй като и „Белене”, и „Козлодуй” са действащи български проекти. Само този, който я проектирал и конструирал, има право да внася корективи. Тук политиката по накакъв начин не е замесена. България се нуждае от своята енергетика и има възможност да се погрижи сама за този момент. Реакторите са в ред и в случая може да се каже, че това ще е подмладяването на АЕЦ, която има необходимите за България ресурси и възможности.

Ще припомним, че АЕЦ „Козлодуй” е построена и въведена в експлоатация с активното участие на СССР през 1974 г. Тя е една от най-големите атомни централи в Източна Европа. Но през 2006 г. под влияние на условията за влизане в ЕС България беше принудена да затвори първите четири енергоблока. Сега в АЕЦ-а работят 5-и и 6-и реактори всеки с мощност 1000 МВт.

/Гласът на Русия/