АвтоВАЗ: Новата Niva ще бъде брутален всъдеход

„На света има само един друг автомобил с качествата на Lada 4×4 – Land Rover Defender. Те трябва да бъдат запазени и в следващото поколение на модела“, отговаря шефът на АвтоВАЗ Никола Мор на журналистически въпроси за бъдещето на  руския джип.

„Искаме да създадем модерна интерпретация на надеждния брутален високопроходим автомобил за истински мъжаги. Дизайнерският ни екип се опитва да интегрира X-образната стилистика на марката в новата Niva. Основната ни цел е да конструираме конкурентен модел с превъзходни всъдеходни качества, предназначен както за Русия, така и за износ“, обяснява Мор.

Думите на френския мениджър обаче влизат в известно противоречие с плановете на АвтоВАЗ да използва платформа от Dacia Duster. От руската компания не крият, че проучват възможностите за използване на архитектура с напречен двигател, каквито били глобалните тенденции.

Следващата Niva, която за момента се подвизава под работното название Lada 4×4 NG, ще бъде проектирана в тясно сътрудничество със специалисти от алианса Renault-Nissan, става ясно от думите на Мор. Немалко специализирани руски медии обаче посрещат тази информация със скептицизъм и съмнения, че моделът ще си остане пълноценен всъдеход.

Източник: факти.бг