Шипченската епопея

Шипченската епопея

Публикувано от:

Шипка, 24 септември (6 октомври). . . Наоколо се виждат само голи скали и се чува постояноо виене на бурята, която се превръща често в ураган Той е в състояние да повали не само пешеходеца, но и конника заедно с коня. След бурята обикновено започва дъжд. Ние се намираме всред гъсти плуващи облаци, които причиняват настинки. Обличаме се с топли дрехи, защото още от 16(28) септември имаме сняг, който плътно е покрил планинските върхове. Като допълнение към тези неудобства на живота в окопите и закритията, всред облаците, трябва да добавя и липсата на вода близо до позицията. Поради това вода се доставя от изворите, които са отдалечени и се намират в дълбоки дерета , обстрелвани често от неприятеля. Вода се носи и от Янтра по тежкия планински пппппът – последният начин се предпочита. С не по-малки неудобстава е свързано и набавянето на храна. Пътят в тила на позицията се обстрелва в продължение на 4 версти от артилерийския огън на неприятелските батареи, които се намират на височините срещу десния ни фланг и са снабдени с далекобойни оръдия. Поради тази причина и кухните са разположени на същото разстояние от позициите, а дори и по-далече. Разбира се, че при такива условия да се носи храна на позициите е много неудобно и докато докарат котлите по каменистия планински път, в тях вече не оставя нищо хубаво. Обедът пристига вечер късно.

От 15 (27) септември, деня на последния опит на Сюлейман да атакува прохода, който му струва скъпо… Все пак не можем да обвиняваме турците  в пълно бездействие, въпреки поредицата от погроми, с които ги нагостиха нашите славни войници. . . .Те стрелят през деня по колите, натоварени с храна, които се изкачват по пътя към позицията…Генерал Радецки незабавно нареди при хубаво време храната да се докарва когато се стъмни.

Това е накратко сегашното положение на нещата на Шипка:то е тежко, но все пак е по-добро от това на турците, които действат срещу нас. Ние с божията помощ ще отстоим с чест делото, което ни е поверено…

Е. Карпов, Новое время, бр. 591, 20.X. (1. XI).