Сребърният пръстен на Русия. Република Коми – село Уст-Вим

Село Уст Вим е едно от най-старите в Коми. В езическите времена тук е съществувало селище на зиряните, които вярвали в дървени идоли с глави на птици и зверове с човешко тяло. Богати дарове лежали на купчини в краката на чудовищата. Шаманите, възхвалявайки боговете, пеели протяжни песни за тях. Но повече от останалите идоли, езичниците почитали „прокудливая“ бреза, която се възвишавала на един от хълмовете при устието на р. Вим.

Историята на възникването на село Уст-Вим се свързва с дейността на  монаха Стефан Пермски от Ростовския манастир, изпратен тук, за да  превърне езическите пракоми народи в християни.  Мисионерът собственоръчно отсякъл и изгорил древната бреза.

През 1380 г. Стефан Пермски построил укрепено селище и започнал да кръщава околните жители.  На мястото на „прокудливая“ бреза е  построен първият Зирянски манастир, в който е било открито първото училище за свещеници на територията на Коми.  На основата на кирилицата, гръцката азбука и древната тюркска писменост Стефан Пермски е създал древната пермска писменост, използвана от коми-зирийци, коми-перми и други северни народи.

Резултат с изображение за „прокудливая береза“

В началото на осемнадесети век в Уст-Вим започнало  първото  в района на Коми каменно строителство. Пътешественикът академик Иван Лепехин, запознавайки се със  Зирянския район през 1771 г., бил изумен от красотата и украсата на храмовете в Уст-Вимск.

Робинзон Крузо – първият турист

Робинзон Крузо може да се нарече първият чуждестранен турист в Уст-Вим. Удивително е как моряк от Йорк, живял на пустинен остров в продължение на двайсет и осем години, се е озовал в тези краища. Робинзон е все пак литературен герой.  Но по волята на автора Даниел Дефо,  след завръщането си в Англия Робинзон е пътешествал из Русия и по време на това пътуване е посетил района на Коми.  В частност,  Даниел Дефо е споменал за село Уст-Вим. Читателите от онази епоха вярвали в реалността на всички пътувания, осъществени от Робинзон по абсолютно същия начин, както вярвали в реалността на неговото съществуване.

«Пет дни по-късно пристигнахме във Вестима (Уст-Вим) на река Вичегда, която се влива в Двина, и така с радост се приближихме към края на сухоземното ни пътуване, тъй като река Вичегда е плавателна и бяхме само на седем дни път от Архангелск, – пише авторът на Робинзон за региона Коми. – От Вестима пристигнахме на трети юли в Яренск.»

Понастоящем на територията на селото се намират голям брой архитектурни паметници.

Михайло-Архангелски мъжки манастир

Михайло-Архангельский мужской монастырь

Манастирът „Архангел Михаил“ в село Уст-Вим е  първият   православен комплекс,  основан от Стефан Пермски през 1384 година. Разположен е на два хълма. Манастирът е станал  духовен, образователен, мисионерски и културен център в района на Коми. Книжовници работели денем и нощем в манастира, превеждайки основните богослужебни книги от църковнославянски на пермски.

Църквата „ Св. Стефан Пермски“ – 1755-1767

Церковь Стефана Пермского 1755-1767 гг.

Църквата “ Св. Стефан Пермски“ в Уст-Вим е най-старата оцеляла до днес каменна църква в района на Коми.

Църквата Божия Архангел Михаил и други Небесни Безплътни 1795-1806 г.

Церковь Архистратига Божия Михаила и прочих Небесных Бесплотных Сил 1795-1806 гг.

През 1786 г., на мястото на порутената дървена църква е издигната каменна църква. Местна легенда разказва, че при разглобяването на  църквата „Св. Михаил“  под пода й са открити останки от неизгнил пън на необикновено голямата „проклета бреза“, на която езичниците окачвали дарове на боговете  и която той отсякъл самолично,  изкоренявайки езичеството.  Легендата разказва, че местното население за една нощ от треските на  пъна си направили талисмани-амулети.

Паметен знак „Ловен календар“

Памятный знак «Охотничий календарь»

По повод 600-годишнината на село Уст-Вим, на 15 август 1980 г., е поставен 12 метров паметен знак „Ловен календар“.

Автор е народният артист на република Коми – Владимир Афанасиевич Рохин.  Птицата е сребриста на цвят, а календарният стълб е зелен. Върху основата на паметния знак има 600 прореза – колкото е броят на  годините на селото към 1980г.

Древните коми, свързвали с птиците очакването за промени, топлина, нов живот. Птицата представлява ветропоказател и е монтирана върху стълб, който напомня на три древни ловни календара, където датите са били нанасяни с прорези.

Паметник под формата на ученически чин

Памятник в виде школьной парты

Паметникът се намира в близост до селско училище в  Уст-Вим. Той представлява  ученически чин,  стар образец, на който се намират  отворена тетрадка, мастилница с перо и пет рози. Всичко, включително цветята, е направено от метал, само пейката на чина е от дърво.

На паметната плоча е написано, че това е почит към паметта  на 9 учители и 35 възпитаници на училището, които не са се завърнали от бойните полета на Втората световна война. Под плочата се намира списък с имената на падналите.

Уст-Вимски историко-етнографски музей

Историко-етнографският музей в Уст-Вим вече 40 години съхранява наситената със събития вековна история на село Уст-Вим. Музеят е открит през 1980 г., в дните на честване на 600-годишнината от основаването на селото.  Музеят се намира в дървена двуетажна сграда на бившата земска болница, построена в началото на XX век.

Широко са представени материалите за християнизацията на древния Коми.

Стефан Пермски изгаря езически идоли

67137.jpg

 

С Указ на Президента на Руската Федерация  от 20 февруари 1995 г.,  историческият център на селото е приет за държавна защита като паметник с федерално значение под името „Уст-Вимски историко-културен център  (музеен комплекс),  Уст-Вимски район, село Вим“.

Източник:

https://nashural.ru/mesta/respublika-komi/selo-ust-vym/

http://cultmap.nbrkomi.ru/ru/page/Brendi_respubliki.Ust-Vum_Mhailo-Arhancelskii_monastur/

https://tourism.rkomi.ru/node/46

http://ourreg.ru/2020/08/17/ust-vymskij-istoriko-jetnograficheskij-muzej-priglashaet-na-postojanny