Сребърният пръстен на Русия. Вологодска област – гр. Вологда

Дантели и резбовани палисади в града на шпиони и дипломати

Тук по различно време са били Петър I, Сталин и прототипът на английския шпионин Джеймс Бонд. Днес тези исторически личности са такава част  града, каквато е  дърворезбата и известните дантели.

Музей под открито небе

Дом Караулова (конец IXX в.)

Дом на Караулов (края на XIX век)

Дом Якубовой (1852 г.)

Къщата на  Якубова (1852 год) е  пример  за вологодски къщи  с резбовани палисади.

Общо във Вологда има над сто паметника на дървената архитектура. Най-старата къща е на 230 години. Последният  собственик е бил чиновникът Засецки.

Дом Засецкого до реставрации

 

Дом Ситниковых (1868)

Къщата на Ситникови (1868 год)

Дом Лобачева (IXX в.)

Къщата на Лобачов (XIX век)

Дом Дружинина

На пресечката  с улица«Малцев» се намира  къщата на Дружинин, построена  през 1918 г., в която  се намирало британското посолство. Смята се, че известният шпионин Сидни Рейли, един от прототипите на Джеймс Бонд, е работил там известно време.

Улица Мальцева

«Улица Малцев»

От февруари до юли 1918 г. Вологда всъщност е била дипломатическа столица на Русия. Поради революцията и възможността за германска интервенция тук се преместили десет посолства.

«Къщата на плетачките на дантели»

На улица «Благовещенская» се намира светло-зелена дървена сграда, известна като «Дом кружевниц»: нейните стаи са давали под наем на пристигащите в града плетачки. Плетенето на дантела се превърнало в народен занаят във Вологда през XIX век.

Дом Наумова (Дом кружевниц) (до 1912)

Дом Наумова (Дом кружевниц) (до 1912 г.)

«Дом на плетачките на дантела» на Наумов (до 1912 г.)

Дом Наумова и дом Красильникова

Къщите на  Наумов и Красилников

Фабрики за дантела са съществували още преди премахването на крепостничеството в именията на много местни помешчици. Тогава произведенията на майсторките били доставяни в Москва и Санкт Петербург, а през съветските години те получавали най-високите награди на международни изложения. Вологодската дантела и до днес се смята за най-добрия сувенир.

Във Вологда има и мистично място – имението на председателя на градския съд Пузан-Пузиревски на улица „Херцен“. Казват, че се е самоубил поради дългове и оттогава духът му не дава покой на жителите на къщата. Малцина са живели тук „без инциденти“ повече от няколко години, а сега сградата пустее. През 1918 г. тук се е намирало посолството на САЩ.

Дом Пузан-Пузыревского (1838)

Къща на Пузан-Пузиревски (1838 год)

Наблизо се намира едно от най-забележителните дворянски имения в града, построено през 1829 г., къщата на Александър Левашов. Отсреща има  къщи на търговци с резбовани рамки. В една от тях се помещава музей, посветен на местния поет Николай Рубцов.

Дом Левашова (1829)

Дом Левашова (1829)

 

Град на владетели и заточеници

На малко хора е известно, че Вологда е свързана с Петър I. Императорът е отсядал тук поне пет пъти, в каменна къща, принадлежала на потомците на холандските търговци Гутмани. Тази сграда, за разлика от руските къщи, имала високи тавани, така че високият цар се чувствал комфортно тук.

Домът на Петър I е първият музей във Вологодска губерния. Печките в него са украсени с холандски плочки от XVII век – това е голяма рядкост за Русия. Музеят е малък, но с уникални експонати: дрехите на царя, вещи и документи от епохата на Петър. Трудно е да не се забележи огромен железен медал с тегло седем килограма с надпис „За пиянство“.

Медаль за пьянство

Това е един от най-големите медали в света. С него се „награждавали“  особено отличили се пияници, които трябвало да носят този знак в продължение на една седмица.

 

Друга сграда, свързана с първите лица на Русия, е музеят на  Вологодското заточение «Вологодская ссылка». Изгнаникът Йосиф Джугашвили е прекарал три месеца в една от стаите през 1911-1912 г., след което успешно избягал.

Музей вологодской ссылки

Музей вологодской ссылки

Музей вологодской ссылки

На границата на XIX-XX век общо около десет хиляди заточени са преминали през Вологда, която се е считала за столица на Сибир.

«Къщата с лилии»

Дом с лилиями (Дом Черноглазова) (1905 г.)

Оригинальные лилии на дверях

Дървената «Къща с лилии» от края на XIX-ти век на улица „Чернишевски“, е наречена така заради украшението на вратите, под формата на тези цветя. Тук се намира частен музей.

Съборът с необичаен олтар

Във Вологдския кремъл се извисява най-известната църква в града – Съборът „Света София“, построен по заповед на Иван Грозни през 1570 година. Олтарът му не е обърнат на изток, както би трябвало, а на североизток. Според една от версиите това е направено по заповед на Царя, който желаел да «обърне» Съборът към река Вологда.

Церковь Димитрия Прилуцкого (1711 г.)

Църквата Димитрий Прилуцкий (1711 г.)

Вологодският Кремъл

Изграждането на Вологодския Кремъл е започнало от Иван IV Грозни. През 1565 – 1571 г. Иван Грозни често е посещавал Вологда, ръководейки строежа на крепостта и каменния Събор „Успение Богородично“. Очевидно царят е възнамерявал да създаде добре укрепена лична резиденция във Вологда, но ликвидацията на опричнината, вероятно е променила плановете му и Кремъл не е бил построен. Комплексът от сгради, който се нарича Вологодски Кремъл, е създаван в продължение на няколко века.

Източник:

https://ria.ru/20210324/vologda-1601752043.html

http://cultinfo.ru/historical-cultural-heritage/vologda-kremlin/