Словашки лекар е получил награда от Министерството на външните работи на Русия за приноса си в опазването на паметта за воините-освободители

Президентът на Словашкия съюз на лекарите Андрей Янцо е награден със знака на Руското външно министерство „За взаимодействие“ от Игор Братчиков, посланик на Руската Федерация в републиката. Словашкият лекар е отличен с тази награда за активната си обществена дейност, насочена към запазване сред словаците и жителите на другите страни на паметта за войниците на Червената армия, паднали в борбата срещу нацизма за свободата на народите в Европа.

През пролетта Янцо е излязъл с инициатива за провеждане в социалните мрежи на флашмоб акция „Словашки призив – Аз съм благодарен!“. Тя е посветена на 75-годишнината от края на Втората световна война.

Стотици хора от много европейски страни се отзовали на призива му. Те публикували в интернет повече от 500 фоторепортажа за паметници и мемориали на съветски войници, намиращи се в Словакия и извън нея. В трудна епидемиологична ситуация флашмоб-акцията е послужила за запазване на паметта за 63 518 войници на Червената армия, загинали за освобождението на Словакия от фашизма. Освен това, Янцо активно взаимодейства с местната младеж за запазване на истината за Втората световна война.

Източници:

https://tass.ru/obschestvo/10241799

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Slovatskij-vrach-poluchil-nagradu-MID-RF-za-vklad-v-sohranenie-pamyati-o-voinah-osvoboditelyah-65721