Професор по медицина възнамерява да закупи «Спутник V» за пенсионери от Бергамо

Професорът по медицина Марчело Виторио Ферада де Ноли изразил желание да закупи за своя сметка 740 дози от руската ваксина срещу коронавирусна инфекция „Спутник V“, за да ваксинира възрастни жители на община Сан Джовани Бианко (провинция Бергамо).

77-годишният учен, направил редица открития в областта на епидемиологичната психиатрия и социалната медицина, изразил намерението си в писмо, адресирано до руското посолство в Италия. В обръщението си Ферада де Ноли ентусиазирано подчертава, че „Спутник V“ вече е пристигнал в Европа, позовавайки се на изследване на руския препарат в Унгария.

След като провеждащите се на пълен ход изпитвания на ваксината в Европа, както прогнозирам, ще се увенчаят с успех и одобрени от италианските власти, бих искал да закупя 740 дози със собствени средства. Целта ми е да ги даря на жителите на Сан Джовани Бианко“, – написал професорът по епидемиология от Швеция, който в момента живее в тази община, част от провинция Бергамо. Именно в този регион на Италия е регистриран най-високият процент смъртни случаи по време на „първата вълна“ на епидемията.

В обръщението си медикът, който в една от последните си статии гръмогласно призова световната общност „за общото благо“ да не се включва в нова Студена война, предвиждайки забележителен и реален ефект на „Спутник V“, цитира редица статистически данни, обясняващи защо той възнамерява да закупи точно гореспоменатия брой дози…

Според Марчело Виторио Ферада де Ноли, въпреки факта, че инициативата му има изключително частен характер, той вече е уведомил за това Марко Милези – кмет на Сан-Джовани-Бианко. В обръщението си авторът посочва, че проектът за ваксинация трябва да премине през одобрението на местните санитарни власти.

 Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Professor-meditsiny-nameren-priobresti-Sputnik-V-dlya-pensionerov-iz-Bergamo-65471