Паметник на Достоевски във Флоренция

По случай 200 години от рождението на Фьодор Достоевски във Флоренция, столицата на Тоскана, е открит паметник на великия писател.

Изборът на местоположението на паметника не е случаен – писателят живее във Флоренция през август 1862 г. и от декември 1868 г. до август 1869 г. Великият руски класик бил очарован от Италия и особено от столицата на Тоскана. Тук през януари 1869 г. Достоевски завършва един от най-известните си романи „Идиот“.

Автор на бронзовия паметник е руският скулптор академик Айдин Зейналов,  от Руската художествена академия. Височината на паметника заедно с пиедестала е над 3 м. Писателят стои със скръстени на гърдите ръце, в ръка държи романа „Идиот”, в краката му лежат счупени окови.

Достоевски и Италия

Във Флоренция писателят е добре известен и се помни времето на престоя му там. В този град има „места на Достоевски“ и „достоевски маршрути“. Флоренция е  столица на новосъздаденото Кралство Италия, когато Достоевски пристигнал в този град за втори път. Къщата, в която е завършен романът „Идиот“, е отбелязана с паметна плоча.

През 2021 г. Италия е домакин на поредица от събития – изложби, презентации, литературни четения, филмови прожекции, посветени на 200-годишнината от рождението на Достоевски. На кръглата дата Музеят на флорентинската катедрала Санта Мария дел Фиоре е подарил на Литературно-мемориалния музей на Достоевски в Санкт Петербург копие на вратите на баптистерия „Сан Джовани Батиста“ („Свети Йоан Кръстител“) във Флоренция, изработени от Лоренцо Гиберти през 1425-1452 г. По-късно Микеланджело ги нарекъл „Вратите на рая“.

Вратите се състоят от 2 крила, на всяко от които има по 5 релефа, изработени от позлатен бронз. На тях са представени библейски сюжети, почерпани от Стария завет. Композициите са с квадратна форма и размери 79×79 cm. На всяка са изобразени по около сто фигури. Повечето библейски сюжет са представени с по няколко сцени, поместени в рамките на една композиция – похват характерен за средновековното изкуство.

„Вратите на Рая“ – общ изглед

Съществува легенда, че, разхождайки се  из града и минавайки покрай баптистерия, Достоевски мечтаел да придобие копие в реален размер на позлатените бронзови  врати, което да закачи в кабинета си. След повече от 150 години желанието на писателя се сбъдва.

Култура и не само

По думите на кмета на Флоренция Дарио Нардела пред кореспондент на ТАСС, поставянето на паметника е не само почит към паметта на Достоевски, но и „начин за по-нататъшно укрепване на отношенията на Флоренция с Русия“. „Бих казал, че повече от всякога нашият град сега е свързан с Русия чрез изкуство и култура. Може би Флоренция сега е италианският град, който най-активно участва в културния обмен с Русия “, – убеден е той.

Произведенията на писателя са включени в  училищната програма в Италия.

Източници:

https://fedordostoevsky.ru/news/2021/121/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B0%D1%8F