Павел Овчинников – “другият Фаберже”

Павел Овчинников – “другият Фаберже”

Публикувано от:

Как един крепостен създава изделия, достойни за императори

Автор: Еми Мариянска / 4 април 2020 /

Павел Акимович Овчинников е роден през 1830 г. в Подолски уезд, като крепостен на руския княз Волконски. Необичайно яркият му талант за рисуване, обаче, го спасяват от обичайната съдба на слуга.

По-големият брат на Павел бил талантлив художник и бил освободен – поддържал работилница за сребърни и златни предмети в Москва, която по-късно става известна като Фабриката “Овчинников”.

Младият Павел започва работа при брат си и след 8 години също е освободен от крепостничество.

Двамата братя успяват да превърнат фабриката в печелившо предприятие, което реализира годишен оборот от над милион и половина рубли и се прочува в целия свят.

Павел Овчинников

Първата публична изява на предприятето е през 1865-а година на изложението на манифактурни произведения в Русия.

Последвали покани за участие и в чужбински изложения. Фабриката получава правото да използва държавния герб върху изделията си, което е едно красноречиво доказателство за признанието й.

 

В Париж бижутерът Павел Овчинников спечелва сребърен медал за свое изделие, изработено в знак на освобождаването на крепостни в Русия с указ на императора от 1861-ва година.

Вестниците започват да пишат за него. Това е невероятна реклама не само на предприятието, но и за страната.

Особен интерес предизвикват емайлираните витражи върху изделията на фабриката. Овчинников и работниците му използват голямо разнообразие от орнаменти, покрити с цветен емайл.

Освен това смело експериментират в различни стилове – от модния по онова време chinoiserie, до стилистиката на ориенталски направления. Изработват дори ювелирни яйца в стил “Фаберже”.

Павел Овчинников умело съчетава старинни руски мотиви с ориенталски орнаменти, като по този начин постига впечатляващо въздействие на изделията на фабриката.

Същевременно постоянно провежда експерименти върху усъвършенстванетоо на емайла.

Според някои познавачи, емайлът за витражи, който рядко се използва както в Русия, така и на Запад, е бил разработен именно от Овчинников.

Още едно ценно качество на ювелира: той не скривал постиженията си, а охотно споделял опита си в своите книги.

Този изключтелно напредничав човек си сътрудничел  с много известни художници на своето време – обменял опит с тях.

Във времето били открити нови магазини за продажба на изделията на Фабрика “Овчинников” – в големите градове Москва и Санкт Петербург.

Купи и чаши, покрити със стъклен емайл, изработени от Фабрика “Овчинников”, постоянно били поръчвани за дипломатически срещи на високо ниво от цяла Европа.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Приоритет на фабриката била и изработката на църковна утвар.

Повече от 60 години църкви и манастири поръчвали съдове, икони и различни предмети именно на Фабрика “Овчинников”.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Предприятиетоо започва да изработва и елементи за луксозни мебели за църквите, които и днес могат да бъдат видяни в “Катедралата на Спасителя на кръвта” в Санкт Петербург и църквата “Христос Спасител” в Москва.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Във времето Овчинников започва да обучава в нови технологии не само работниците си, но и младежи,, които искат да изучат занаята.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Излага възгледите си за обучение в ювелирното изкуство в книгата си “Някои данни за организацията на работниците и студентите във фабриките и занаятите”.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Овчинников е един от първите производители, които откриват занаятчийска и художествена школа със 130 ученици, които в продължение на шест години овладяват заедно с общообразователното образование, рисуването, моделирането и калиграфията.

Изделия на фабриката на Овчинникови

По-късно тези млади хора ще докажат на света своето майсторство с множество награди от международни изложения.

Учениците работели във фабриката и живеели в общежитието към нея през всичките години на обучението си, на пълна издръжка от Овчинникови.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Било забранено използването на юношите за груба работа, почистване и поддръжка на предприятието.

Изделия на фабриката на Овчинникови

След смъртта на Павел Овчинников, предприятието е поето от синовете му.

Те спазвали стриктно правилата, въведени от баща им, и продължили да експериментират за усъвършенстване на технологиите и стила на изделията.

Изделия на фабриката на Овчинникови

През 1900-та година, на изложението в Париж, наследнициите на Овчинников били отличени с огромен интерес и комплименти от страна и на посетители и на експерти от висок ранг.

Изделия на фабриката на Овчинникови

След революцията през 1917-а фабриката е затворена, а имуществото й национализирано.

В наши дни много изделия на фабрика “Овчинников” могат да бъдат видяни на търгове в цял свят и се продават на баснословно високи цени.

Изделия на фабриката на Овчинникови

Това са наистина “произведения за императори”, както възторжено възкликва един от ювелирите на изложението в Париж през 1900-та година, цитиран от тогавашната международна преса.

Изделия на фабриката на Овчинникови

 

Изделия на фабриката на Овчинникови

Изделия на фабриката на Овчинникови

Източник:

https://impressio.dir.bg/design/pavel-ovchinnikov-drugiyat-faberzhe