„Мъртвата ръка“: защо САЩ нарекоха така руската система „Периметър“

Чужденците я наричат „Мъртвата ръка“, а руснаците – система „Периметър“. Под тези думи се крие комплекс за автоматично управление, способен да отговори с масиран ядрен удар.

Какво е това

В чужбина системата „Периметър“ е известна като Dead Hand или „Мъртвата ръка“. Руският комплекс получи това име, защото е автоматизиран и гарантира доставката на бойна заповед до всички командни звена, въоръжени с ядрено оръжие. Това прави възможно изстрелването на ракети дори при липса на комуникация, тоест да се реагира незабавно на вражески удар.

Комплексът започва да се създава по време на Студената война, когато САЩ неведнъж заплашват СССР с ядрен удар. Един от разработчиците на тази система Владимир Яринич обясни в интервю за списание Wired, че преди да започне ответна атака, „Периметър“ проверява, дали са използвани ядрени ракети на територията на страната и наличието на комуникация с Генералния щаб.

Как ще реагира Русия, ако САЩ нанесат удар

Има много малко информация за работата на „Мъртвата ръка“, тъй като проектът има определена степен на секретност. Известно е обаче, че комплексът не може да бъде унищожен, изключен или неутрализиран, тъй като е създаден да работи именно в екстремни ситуации.

Виктор Баранец, журналист и пенсиониран полковник, пише в една от статиите си, че ако по някаква причина руските противоракетни системи не могат да свалят всички снаряди, изстреляни от врага, ще бъде изпратен сигнал до Центъра за контрол на отбраната на страната. Информацията веднага ще отиде при министъра на отбраната на Русия и президента, който и ще натисне бутона за изстрелване на ракетите. В същото време „Периметър“ ще следи цялата ситуация и ще работи паралелно.

Журналистът Александър Хроленко в статията си описва подробно работата на този комплекс: „След като открие признаци за ядрен удар, „Периметър“ ще изпрати запитване до Генералния щаб. След като получи определен (успокоителен) отговор, системата ще се върне към състоянието на анализ на ситуацията. Ако не бъде установена комуникация с Генералния щаб (техническа неизправност е изключена по принцип), „Периметър“ самостоятелно ще се обърне към системата за управление на стратегическите ракети „Казбек“. Това ще доведе до изстрелването и насочването на ядрените ракети от подводници, бункери и други бази по посока на агресора, натам, откъдето е нанесен ударът.

Ако Кремъл и държавният глава са нападнати или ако други отговорни лица не могат да включат ядреното съоръжение ръчно, „Периметър“ ще влезе в действие. Той ще провери, има ли ядрен удар и наличието на комуникация с Генералния щаб. При липса на комуникация системата ще прехвърли правото за изстрелване на ракети на всяко едно лице в бункера. Ако комуникацията с Генералния щаб функционира нормално, комплексът ще спре след 15 минути, тъй като висшите държавни служители са в състояние сами да издават заповеди.

„Мъртвата ръка“ има разнообразни възможности, но основният принцип на системата е способността ѝ да отвърне на удара, дори ако всички командни центрове са унищожени. Този подход отрича идеята за превантивен ядрен удар, когато една от страните се надява с мълниеносна атака да превърне противника си в радиоактивна пепел. Отговорът няма да закъснее.

Автор: Ольга Новикова

Източник: «Мёртвая рука»: почему США так прозвали российскую систему «Периметр»

© Русская Семерка russian7.ru