Международен патриотичен проект „Самарско знаме“

Днес, 22.12.2020 година в град Самара, РФ се проведе международна видеоконференция по линия на Международния патриотичен проект „Самарско знаме“. Проектът „Самарско знаме“ е насочен към популяризиране на историята на дружбата между славянските страни сред младото поколение.

Видеоконференцията беше посветена на едни от най-важните етапи в историята на Русия: руско-турската война и подвига на руските войници в национално-освободителното движение на балканските народи от турско робство и на значението на Самарското знаме за това движение.

Заместник-ръководителят на Изпълнителния комитет, началник на отдел „Пропаганда и агитация“ на партия „Единна Русия“ Инна Жичкина откри конференцията и разказа за историята на проекта и за провежданите във връзка с него мероприятия. Говори за значението на Самарското знаме за България.

Членът на съюза на писателите на Русия и на Съюза на кинематографите на Русия, автор на романа „Самарско знаме“ Алексей А. Солоницин говори за историческите връзките между българския и руския народ, за Самарското знаме и за възникването на идеята за неговото създаване.

Докторът на историческите науки, проф. Александър И. Репинецкий разказа за пътя на Самарското знаме, започвайки с информация за това, как е възникнала идеята за създаването му, минавайки през участията му в битките и стигайки до отношението на българите към него днес.

От българска страна във видеоконференцията участваха и представители на Национално Движение Русофили

Главният секретар на Движението Кристина Иванова каза в словото си, че Самарското знаме е квинтесенция на дружбата между нашите два народа. От едната страна е нашето духовно едниство – Иверската Богородица, от другата страна е нашето куртурно-историческо единство – Кирил и Методий. Отбеляза, че Национално Движение Русофили пази и развива тези две съставляващи. Напомни, че Самарското знаме е национална светиня и единственото знаме в историята на България, наградено с ордена „За храброст“.

Секретарят на Движението Емил Миланов отбеляза в словото си, че Самарското знаме е един от символите на братството между нашите два  славянски народа. И сподели пред конференцията, че ние се стремим да предаваме на младото поколение историята на знамето за освобождението ни от турско робство.

Видео:

https://vk.com/samaraadm?z=video-74315431_456240566%2Fvideos-74315431%2Fpl_-74315431_-2