В Берлин почетоха паметта на съветските воини по случай отбелязвания в Германия Ден на народната скръб

Волфганг Шнайдерхан – президент на Германския народен съюз за поддържане на военните гробове, призова за решително противопоставяне на онези, които омаловажават подвига на воините-освободители или даже прославят престъпленията на нацистите.

На 15 ноември, неделя, в мемориалния комплекс в берлинския квартал Панков се е състояла възпоменателна церемония   по случай отбелязвания в Германия Национален ден на скръбта.

На територията на комплекса са погребани над 13 хиляди войници на Червената армия, загинали при превземането на Берлин. На събитието, организирано от Германския народен съюз за поддържане на военните гробове (VDK), са присъствали руски дипломати, водени от руския посланик в Германия Сергей Нечаев, беларуския посланик Денис Сидоренко, представители на обществени организации.

Президентът на VDK Волфганг Шнайдерхан се обърнал към присъстващите: „Фактът, че днес стоим заедно тук и почитаме паметта на войниците на Съветската Армия, които представляват жертвите на всички войни и тирании, е силен сигнал“, – казал той. „При всички разногласия по актуални въпроси, които съществуват между нашите правителства, има консенсус – нека никога повече да няма война!“ – подчертал Шнайдерхан. Той призовал да се изслушват взаимно, вместо „постоянно да търсят проблеми“ в двустранните отношения.

Президентът на VDK припомнил, че организацията се грижи и за гробовете на немските воини в Руската федерация въз основа на двустранно споразумение, сключено през 1993 г. „Фактът, че жителите и [властите в Русия] ни позволяват да погребем достойно войниците, дошли в страната им като нашественици или агресори, е важен жест на помирение, за което сме много благодарни“, – отбелязъл той.

Според него „тази готовност за помирение не е нещо, което се разбира от само себе си“. „Ние виждаме тази откритост като дар – дар, който ни ангажира да не отслабваме усилията си в стремежа към мир и помирение“, – казал Шнайдерхан.

Той призовал към решително противопоставяне на онези, които в Германия омаловажават подвига на воините-освободители или дори прославят престъпленията на нацистите. „Националсоциалистическата система на терор беше толкова нечовешка, че нито правните разпоредби, нито моралните стандарти не играеха никаква роля“, – отбелязал Шнайдерхан.

Президентът на организацията припомнил, че съветските войници „победиха Германия, но в същото време освободиха Европа и Германия от оковите на фашизма“. „Почитаме паметта им и сме им благодарни“, – подчертал Шнайдерхан. „Грижата за тези гробове е не само наша отговорност от гледна точка на международното право, но и част от нашата задача, която е да допринесем за това да няма повече гробове на войници в Европа в бъдеще“, – казал той и добавил, че е необходимо „да се потискат бойните импулси в зародиш“.

„Предразсъдъците, пропагандата на омразата, дезинформацията, прославянето на насилието са стъпките, които водят към ада на войната. Най-ефективното средство за противодействие на това са срещите и диалогът“, – твърди Шнайдерхан.

За мемориала в Панков и Деня на народната скръб

Мемориалният комплекс в Панков е издигнат през 1947-1949. В центъра на мемориала е издигнат обелиск, с височина 33,5 м. Около него се намират около 100 бронзови плочи с имената на падналите и осем гробни полета.

Денят на националната скръб се отбелязва за първи път през 1922 г., а 30 години по-късно е включен в официалния календар на паметните дати. Всяка година милиони германци си спомнят жертвите на войни и държавно насилие. Този ден се празнува в Германия в предпоследната неделя преди първия ден на Адвента (13-19 ноември). Тази година Денят се пада на 15 ноември.

Източник:

https://tass.ru/obschestvo/10003599